03 November 2013

Perkembangan Otak Remaja: Still under construction

~Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang~
Pada post kali ini, saya ingin kongsikan tentang remaja atau teenagers. Bagi saya penting untuk kita memahami beberapa perkara supaya kita boleh bekomunikasi dan dapat memahami jiwa remaja. Remaja dahulu dan sekarang sudah lain. Cara mereka dibesarkan lain. Lain zaman lain caranya. Bagi remaja yang dilahirkan dalam keluarga yang bahagia, mereka mungkin membesar dengan suasana yang positif dan sihat, dan diserapkan nilai-nilai Islam. Namun, kita tidak dapat menafikan ramai juga remaja yang dilahirkan dalam keluarga yang tidak bahagia, meninggalkan ajaran Islam yang akhirnya menyebabkan perkembangan remaja berkembang dengan cara yang tidak baik. Remaja yang mempunyai masalah keluarga terutamanya cenderung untuk rely atau bergantung kepada kawan-kawan mereka. Baik kawan mereka, baik la jadinya. Salah pilih kawan, rosaklah mereka.

Ada beberapa peringkat remaja iaitu 

awal remaja ( early adolescence) - 11-14 tahun
pertengahan remaja ( middle adolescence) - 15-18/19 tahun
akhir remaja ( late adolescence) - 18/19- 21 tahun.

Zaman remaja diibaratkan sebagai jambatan yang menghubungkan antara pulau kanak-kanak dan destinasi utama adalah dewasa (main land). mereka mencari identiti diri mereka. Siapa yang mereka nak jadi. dan pada masa ini, remaja mula menjarakkan diri daripada keluarga dan mahukan sedikit kebebasan. Di sinilah ibu-bapa seharusnya memainkan peranan dengan memantau anak-anak mereka. dengan siapa mereka berkawan. kenalilah kawan-kawan mereka.

Walaupun sesetengah menganggap bahawa remaja sudah mampu berfikir dengan baik, namun kenyataannya adalah  pertumbuhan otak mereka masih lagi di tahap yang memerlukan bimbingan dari orang dewasa. 


"Scientists have identified a specific region of the brain called the amygdala which is responsible for instinctual reactions including fear and aggressive behavior. This region develops early. However, the frontal cortex, the area of the brain that controls reasoning and helps us think before we act, develops later. This part of the brain is still changing and maturing well into adulthood."
Gambar diatas menunjukkan bahawa otak remaja berfungsi dengan cara yang berlainan dengan orang dewasa. Cara mereka berfikir lain. Tindakan mereka banyak dipengaruhi oleh fungsi amygdala berbanding frontal cortex. 
Remaja selalunya:
-kurang berfikir sebelum bertindak
-kurang berfikir akibat daripada perbuatan mereka
-pandai mengeksplotasi perbuatan yang bahaya atau berisiko.

kesimpulannya. Bimbinglah remaja. terangkan kepada mereka.
Di dalam buku pendidikan anak-anak oleh Dr. Abdullah Nashih Ulwan, beliau menegaskan tentang tanggungjawab terbesar bagi ibu-bapa dan pendidik adalah :
1) Tanggungjawab pendidikan iman
2) Tanggungjawab pendidikan akhlak
3) Tanggungjawab pendidikan fizikal
4) Tanggungjawab pendidikan intelektual
5) Tanggungjawab pendidikan psikologi
6) Tanggungjawab pendidikan sosial
7) Tanggungjawab pendidikan seksual


___sekadar coretan perkongsian__